Ken je dat?

Je begint aan een project, maar je hebt écht geen idee wat te doen? Je hebt een miljoen ideeën, maar toch lijkt het alsof er niets uitkomt… Je zit vast, je weet niet waar te beginnen & je hebt geen flauw idee wat je moet doen om je idee te verwezenlijken.

No worries! Dit overkomt écht iedereen. En ik kan je daarbij helpen!

Als “creatieveling” doe je steeds beroep op je eigen inspiratie, (misschien soms wel een beetje té veel). Maar dat raakt soms uitgeput. We are only human, right? Soms doen we dus eigenlijk meer kwaad dan goed, want door steeds verder te zoeken naar originele ideeën raak je net veel meer tijd kwijt. Je kan dan dus beter even beroep doen op andere factoren dan je eigen brein 😉

Hoe? Lees deze tips eens door & probeer ze toe te passen op je eigen workflow, je zal merken dat je terug inspiratie krijgt & hoppa, je kan er weer invliegen! 🙂

 

Neem een pauze

Je zit waarschijnlijk al uren te brainstormen over dit project, je bent al 100 keer opnieuw begonnen & toch lukt het niet…. Dit is echt een hele simpele maar effectieve tip! Even een pauze nemen van een paar minuten kan echt al helpen.

 

Luister naar muziek…en zing gerust mee!

De ene zal meer zijn ding vinden in klassieke muziek of puur instrumentele muziek. Anderen zullen net inspiratie vinden in lyrics die op hun lijf geschreven is. Het maakt niet uit! 1 ding is zeker, muziek helpt “your creative juices” stromen.

 

Meditatie

Voor velen is dit misschien buiten de comfort zone, maar hey.. wat heb je te verliezen? Probeer het eens & je zal verbaast zijn hoe ontspannen je er van wordt. En een ontspannen mindset helpt alweer om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

meditatie tijdens thuiswerk
Photo by Josh Adamski on Unsplash

 

Kies het slechtste idee

Heb je al verschillende voorontwerpen gemaakt maar weet je niet hoe je nu verder moet? Dan kan je best kiezen voor het slechtste idee dat er tussen staat & ga daar op verder. Je zal jezelf zien dat je spontaan nieuwe ideeën krijgt en zo je ontwerp omhoog kan tillen.

 

Vraag raad bij anderen

Hé, het is oké om raad te vragen aan anderen. Toon je ruwe schetsen, voorontwerpen of prille ideeën aan minstens drie verschillende mensen. Zo krijg je objectieve meningen waar je dan weer mee verder kan! Anderen zien misschien dingen die jij niet hebt gezien, soms kan iets kleins jou een stuk vooruit helpen.

 

Be a copycat

Nee we gaan niet steeds hetzelfde ontwerp maken. Maar wat ik wel bedoel is, ga op zoek naar ontwerpen die je in het verleden hebt gemaakt. Zijn er zaken die je kan gebruiken? Bepaalde dingen die bij dit project ook kunnen passen? Dan is het zeker geen probleem om in je “safe-zone” te kruipen en iets van vroeger te recupereren. Bouw daarop verder & voor je het weet heb je weer iets volledig nieuw gemaakt.

 

Dagdromen en droedelen

Deze zou ik niet moeten uitleggen, toch? Wanneer je een creatief persoon bent & je bent vaak bezig met ontwerpen zit je gegarandeerd constant te dagdromen of te kribbelen. Daarom is het wel interessant om overal een notitieboekje mee te nemen. Zo kan je dan naar hartenlust kribbelen en schetsen of ideeën noteren & later wanneer je even vast zit, neem je je boekje erbij! Wie weet staat er wel een TOP idee in dat je kan gebruiken.

 

Ga eens wandelen

Snuif de buitenlucht op, zet je longen open, verstand op nul. Heb je een hond? Nog beter! Kijk hoe je hond zit rond te rennen, snuffelen en alles ontdekt. Doe gewoon hetzelfde, je zal verstelt staan van wat je allemaal tegenkomt op je vertrouwde wandelroute.

Photo by Alex wong on Unsplash

 

Kijk wat anderen doen & leer bij

Dit doet echt iedereen hoor. Alle ideeën komen niet enkel vanuit je eigen inspiratie. Het is dus zeker oké om te kijken wat je favo designers aan het doen zijn. Ik juich het zelfs toe. Je kan nooit genoeg bijleren denk ik dan. Let er gewoon op dat je geen ontwerpen klakkeloos kopieert, want dan krijg je nooit voldoening in je werk.

 

Zet realistische mijlpalen

Begin je aan een nieuw project? Denk dan nog niet aan het eindproduct. Denk in haalbare stappen & beloon je zelf ook als je die gehaald heb. Je zal merken dat je op die manier minder druk op jezelf legt & daardoor meer vrijheid krijgt.

 

Neem een camera of je iPhone

Alles rondom je kan je inspireren. Ga je de stad in? Of trek je de natuur in? Trek foto’s van alles dat je aandacht trekt, wanneer je thuis bent bekijk je de foto’s en wie weet zit er wel een kleurgebruik of reclame affiche in dat je kan verwerken in je eigen project! Zelfs elektriciteitspalen of graffiti op de muren kunnen creatieve ideeën doen vloeien.

 

Zoek naar inspiratie op internet

Bekijk zoveel mogelijk designstuff op internet & daar hoef je echt niet ver voor te zoeken hoor! Pinterest is supergoeie site daarvoor, maar ook Instagram, of Facebook. Volg een paar designpagina’s, volg graphic designers of volg een paar interessante boards & je kan weer urenlang verder met nieuwe dingen te ontdekken.

There is beauty in everything
Photo by Annie Spratt on Unsplash

 

Lees blogs

Het lijkt obvious, maar andere blogs lezen is zeer verrijkend voor de geest! Je kan lezen hoe anderen bepaalde projecten tot een goed einde brachten en wie weet kom je op iets waardoor jouw project een nieuwe vibe krijgt! Een hele goeie tip dat ik je kan geven is feedly.com. Een website waar je al je blogs kan “stockeren”, elke nieuwe blogpost die zij maken vind je in een handig overzicht, je kan ze van daaruit gemakkelijk lezen en sharen. Ik kan het voor geen goud meer missen!

 

Creëer een moodboard

Een good old fashioned moodboard. Pak een groot vel papier, graai alle tijdschriften, stiften en kleuren bij elkaar en begin gewoon te knippen en plakken! Of als je echt digital minded bent kun je gerust eentje op je computer maken, neem pinterest of een andere inspiratie-blog erbij en begin eraan! Maar laat ons eerlijk zijn… het echte plakwerk klinkt aantrekkelijk, niet? 😉

 

En last but not least: Just do it!

Het is niet voor niets dé slogan van een succesvolle multinational.. Soms moet je gewoon stoppen met twijfelen en er gewoon volledig voor gaan. Je ziet wel waar je uitkomt dan.

 

Conclusie

Neem af en toe afstand van je project, pak een moment voor jezelf, doe inspiratie op elders & begin er dan weer vollenbak aan! Ik garandeer je dat je door deze simpele tips weer een heel pak verder komt!

Heb jij nog leuke tips? Share dan zeker hieronder!

Groetjes
Melissa handgeschreven

Geschreven door

graphic designer @goudengids_be. loves everything about graphic design and pentatonix

2 reacties

 1. Pinterest is een overvloed aan inspiratie, maar het kan ook een geliefde valstrik zijn. Het belangrijkste is dat je je beperkt tot de kwestie van de zaak, of je dwaalt al snel af naar andere dingen die je interesseren… Aanrader blijft ook om naar muziek te luisteren, en je vooral niet te beperken tot jouw comfortzone! Je moet namelijk uit die zone breken, en dat kan je door naar “andere muziek” te luisteren. Zo heb ik terug gekeerd naar m’n liefde voor Metal en komen de ideeën als een mot naar een vlam… 😉

  • Melissa Antwoord

   Hey Angelo

   Bedankt voor je reactie!
   Ja, dat klopt volledig. Pinterest is een valstrik! 😉 Voor je het weet ben je uren aan het scrollen… Maar als je je focust op hetgeen je nodig hebt, vind je wel boordevol inspiratie… Muziek is ook een van mijn go-to dingen om mijn gedachten erbij te houden. Vaak zoek ik een playlist bij de Spotify suggesties om nieuwe dingen te leren kennen, altijd interessant 🙂

Schrijf een reactie