Flat design, minimalisme, ghost buttons… hoor jij tegenwoordig ook niets anders meer? Het concept flat design is de laatste jaren énorm snel gegroeid. En het is eigenlijk niet zo moeilijk te begrijpen waarom…. Hoewel het heel simpel lijkt, laat het toch uw ontwerp heel krachtig lijken. Het ziet er zeer modern uit en het werkt ook zeer goed bij responsive design.

Zoals alles in de design wereld zal ook flat design niet blijven stilstaan. De komende jaren zal het hier en daar een beetje veranderen & nog meer evolueren.
 

Maar wat is flat design nu concreet?

 
Ben jij ook nieuwsgierig geworden en wil je graag weten wat flat design nu precies inhoudt? Lees dan zéker verder want ik leg hier de 5 kenmerken van flat design voor je uit…
 
 

Lange schaduwen

Lange schaduwen zullen een diepte bieden zonder het minimalistische element aan te tasten dat flat design aantrekkelijk maakt. Hoewel we het voorbije jaar iets hardere ‘film noir’ schaduwen zagen, mogen we nu iets meer subtiliteit verwachten.

safari_icon-long-shadow Long-Shadow-Generator
 
 

Minimalisme

Flat design en minimalisme, dat spreekt voor zich. Ze delen dezelfde principes zoals simpel, clean en focus op content. Hoewel het lijkt dat minimalisme de makkelijkste weg is, toch is dit moeilijker om goed te doen. Je hebt minder elementen waar je mee kan spelen, dus je moet goed omspringen met de elementen die je wel hebt.

bluebook.is_-1168x736 Crushdesign: Design that pushes things forward 2015-08-22 23-55-54
 
 

Dynamische kleuren

Om de weinige special effects te compenseren, gebruikt flat design vaak dynamische kleuren. In het bijzonder heldere tinten. De opgewekte kleuren worden vaak in contrast met elkaar gezet om een pagina alles behalve saai te laten overkomen. Net omdat kleur zo belangrijk is in flat design, kan je hier de meest effectieve kleurcodes vinden.

Schermafbeelding 2015-08-26 om 20.21.11 Schermafbeelding 2015-08-26 om 20.27.21
 
 

Ghost button

Dit is een van de meest trendy elementen in web design, de ghost button blend zowel mooi in met een foto achtergrond als met flat design. En door die reden valt de button niet te veel op, maar is die toch nog herkenbaar genoeg. Als je dan ook nog eenvoudige typografie gebruikt, buig je het effect van teveel aandacht verder af.

Schermafbeelding 2015-08-26 om 20.39.39
 
 

Eenvoudige typografie

Zoals verwacht blijft de typografie in flat design eenvoudig en makkelijk te lezen, wat zicht vooral vertaalt in schreefloze letters en uniforme lijndiktes, wat de leesbaarheid ook weer benadrukt. De populariteit van flat typography begint zelfs binnen te dringen in andere minder minimalistische design stijlen.

UIkit-2014-03-29-11-03-03 Schermafbeelding 2015-08-26 om 20.55.56
 
 

Conclusie

Hoe geweldig flat design ook is, het gaat vooral over het feit of het bij jouw site past. Flat design is eenvoudig en minimalistisch, dus dat maakt het moeilijker om een complexe en visuele boodschap over te brengen. Denk dus goed na over wat uw site écht nodig heeft om de gebruiker aan te spreken vooraleer je er volledig in duikt.

Groetjes
Melissa handgeschreven

Geschreven door

graphic designer @goudengids_be. loves everything about graphic design and pentatonix

Schrijf een reactie